webinary z behawiorystami

Przysmaki dla psa. Zrób je sam!

Przysmaki dla psa – tylko jakie?

Zastanawiasz się, jakie przysmaki dla psa powinnaś zakupić? Ciastka, żelki, suszone, wędzone, kruche, tłuste, duże, małe? Wybór smakołyków jest ogromny. Co więcej, okazuje się, że każdy ich rodzaj ma swoje przeznaczenie i inną funkcję. Dla szczeniaka. Dla seniora. Suczki, pieska oraz psiego sportowca. Na kamień nazębny, na trawienie i na uspokojenie.

Kupujesz i…. Twój pies nie chce ich jeść. Mało tego, dowiadujesz się, że takiego smakołyczka to Twój pies może zjeść 3 sztuki na dzień. A jak nagradzać psa? Albo kupujesz przysmaki, a Twój pies po prostu ich nie chce. Jednakże, często najlepsze rozwiązania to te najprostsze!

Przysmaki „Zrób To Sam”!

Dla wielu psich Opiekunów ekstra ważne jest to, aby wiedzieć, dokładnie, co podają swojemu zwierzęciu. Zdrowie i dobry jakościowo pokarm to już nie tylko fanaberia „przewrażliwionych pańciów”. To już kanon świadomego Opiekuna psa. A zatem, nie ma nic lepszego, niż wykonane własnoręcznie przysmaki dla psa! I tu znów w sukurs przychodzi nam mokra karma. Pamiętaj, aby wybrać tę dobrej jakości, jak np. marki KOEMA – KLIK! 

Polecamy akurat te puszki, ponieważ nie tylko mają dobry skład, ale i różnorodne smaki! To szczególnie ważne dla psiaków, które potrzebują urozmaicenia, bo dość szybko się nudzą.

Przepis na domowe psie ciasteczka

250 g mięsa z puszki

1 jajko
50 ml oleju
200 g mąki pszennej lub (lepiej 🙂 ) ryżowej/jaglanej/gryczanej
150 g rozdrobnionej marchewki/dyni
OPCJA THERMOMIX:
1. Do czystego i suchego naczynia wsypać kaszę gryczaną/jaglaną/ryż (250 g), zmielić 1min./obr.10. Przesypać do miski
2. Do naczynia włożyć 150 g marchewki/dyni pokrojone w 1cm kawałki. Zmielić 20 sek/obr.7
3. Dołożyć mięso z puszki (250 g), 1 jajko, 50 g oleju i wsypać przygotowaną wcześniej mąkę.
4. Włączyć program „ciasto” na 30 sek.
5. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem, rozprowadzić na grubość około 1cm.
6. Piec 30minut
7. Po upieczeniu wyjąć blachę, ostudzić i pokroić masę na kawałki np. kwadraciki.
przysmaki
OPCJA TRADYCYJNA:
1. Do czystej miski wsypać mąkę pszenną (lub lepiej gryczaną/jaglaną/ryżową).
2. Zetrzeć na tarce na drobnych oczkach 150 g marchewki lub dyni, dodać do miski.
3. Dołożyć mięso z puszki – 250 g, 1 jajko, dolać 50 g oleju i wymieszać widelcem lub łyżką.
4. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem, rozprowadzić na grubość około 1 cm.
5. Piec 30minut
6. Po upieczeniu wyjąć blachę, ostudzić i pokroić masę na kawałki np. kwadraciki.

Przysmaki domowe dla psa – jak je użyć?

Te ciasteczka długo pozostają świeże. Co więcej, możesz je także zamrozić i skorzystać z nich w przyszłości. Możesz nosić je ze sobą w saszetce na spacerze oraz trzymać w słoiku w domu, aby nagrodzić psa w odpowiednim momencie! Łatwo będzie Ci także obliczyć, o ile mniejszy posiłek powinien dostać Twój psiak. Dlatego, że wiesz, ile puszki zużyłaś na przysmaki, możesz odpowiednio je dozować!
Co więcej, mało jest tak łatwo podzielnych psich przysmaków, jak te domowej roboty ciasteczka. Zatem, nie ociągaj się, tylko wpadaj w szał pieczenia. Jak jeszcze możesz wykorzystać mokrą karmę w codziennej pracy z psem, piszemy tutaj – KLIK!

________________________________________________________________________

Autorem artykułu jest Alicja Milewska-Piniecka. Zakaz kopiowania treści w całości oraz fragmentów bez wiedzy i zgody autora.
Więcej praktycznych porad: https://comowipies.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.